Dermatita de hipersensibilitate la intepaturile de purici

dermatita-de-hipersensibilitate-la-intepaturile de purici
Afectiunea constituie o reactie alergica fata de intepaturile puricelui cainelui (Ctenocephalides canis) sau ale puricelui pisicii (Ctenocephalides felis), manifestata prin prurit intens si leziuni eritematoase si papulo-crustoase. Este considerata a fi cea mai frecventa dermatita de natura alergica la carnivore.

Simptome: Semnul clinic primar este pruritul, care este constant si violent. Leziunile initiale sunt reprezentate de zone eritematoase si apoi papule care apar la locul intepaturilor. Din cauza gratajului, papulele se transforma in pustule, apoi apar cruste insotite de zone de alopecie si zone neregulate de dermatita umeda. In cazul evolutiei de lunga durata pot sa apara hipercheratoza si hiperpigmentarea pielii.
Leziunile debuteaza de obicei la baza cozii, apoi se extind in regiunea dorso-lombara, in zona perineala, pe coapse si abdomen.
La caine, dermatita alergica la intepaturile de purici se poate complica cu piodermita sau cu seboreea secundara.
La pisica, hipersensibilizarea la intepaturile de purici este cauza cea mai frecventa a dermatitei miliare a felinelor, cu o pondere de 55%. Boala are caracter sezonier la 90% din cazuri si permanent, la animalele care traiesc tot timpul in casa, la care infestatia cu purici este neintrerupta. Leziunile constau intr-o eruptie cutanata eritematoasa si papulo-crustoasa, cu caracter miliar.
Diagnosticul se stabileste in functie de localizarea si aspectul leziunilor, prezenta puricilor sau a excrementelor, predominanta pruritului.
Combaterea acestei afectiuni consta in: deparazitarea externa a animalului, tratamentul local si tratamentul simptomatic general.