Castrarea (sterilizarea) masculilor – caini si cotoi

castrarea-masculilor-caini-si-cotoi
Castrarea masculilor se efectueaza atat la caini cat si la cotoi (pisica – masculul necastrat; motan – masculul castrat) in principal din motive de ordin comportamental, intrucat cainii nesterilizati cat si cotoii au simtul teritorial mult mai dezvoltat si este mult mai probabil sa se incaiere din pricina femelelor in calduri decat cei sterilizati (castrati).

Castrarea masculilor reprezinta o procedura chirurgicala mai putin invazina ca in cazul femelelor la care procedura consta in patrunderea in cavitatea abdominala printr-o incizie de-a lungul liniei albe. Ricul complicatiilor la anestezie  exista intr-o oarecare masura, riscuri care tin de fiecare animal in parte (varsta inaintata ar fi principala problema).
 
Principalul risc al castrarii masculilor (caini si pisici) ar fi acela al cresterii in greutate, din cauza unei scaderi a metabolismului, insa aceasta luarea in greutate nu este obligatorie. Tocmai in acest sens medicul veterinar instiinteaza proprietarul despre aceste posibile riscuri.
 
Totusi in urma cercetarilor se arata clar faptul ca daca se hraneste in mod corect animalul aceste riscuri (cum ar fi obezitatea si bolile cardiovasculare) pot fi preintampinate.